HBO Opleiding Management (info van www.loi.nl)

In dit forum kan je al je berichten kwijt die direct betrekking hebben op de LOI HBO Management en die van algemene aard zijn.
Plaats reactie
bakkere
Site Admin
Berichten: 106
Lid geworden op: 12-01-2009 18:55

HBO Opleiding Management (info van www.loi.nl)

Bericht door bakkere » 16-02-2009 08:37

HBO Management
Bachelor of Business Administration (B BA)

In het zakenleven anno nu staat één begrip centraal: snelheid. De internationale, digitale 24-uurseconomie dwingt bedrijven op topsnelheid te opereren. Belangrijke beslissingen moeten in minuten worden genomen, koersen moeten continu worden bijgesteld en personeel moet optimaal gemotiveerd blijven. Ook in de hoogste versnelling moeten prestaties blijven verbeteren.

In zo'n klimaat staat of valt een onderneming met de kwaliteit van zijn management. Management is dan ook een vak op zich. Een vak dat je leert met de HBO-opleiding Management van LOI Hogeschool. Je doet alle kennis en vaardigheden op die je als succesvol manager nodig hebt. Bovendien bepaal je zelf wat voor manager je wordt. Je kunt namelijk kiezen uit drie verschillende uitstroomvarianten. Bovendien haal je al tijdens je studie extra diploma's, zónder extra studie. Bijvoorbeeld Personeelsmanagement van het Nemas.

NVAO-geaccrediteerd
Vijf extra branchediploma's
Drie uitstroomvarianten
Twee mondelinge lesdagen
Het beroep
Je diploma HBO Management staat garant voor een interessante baan op hoog niveau. Tijdens je opleiding heb je de kneepjes van het managementvak geleerd en ben je klaar om zowel leiding te geven als strategische (bedrijfs)beslissingen te nemen. Maar de allerbelangrijkste beslissing is nu natuurlijk wáár je je vakkennis in praktijk gaat brengen. Wordt het een klein, persoonlijk bedrijf waar ze een echte people manager nodig hebben? Of kies je voor een commerciële multinational waar ze op een decisionmaker zitten te wachten? Sla de krant er maar op na: de banen zijn talrijk!

De dagelijkse bezigheden van een manager zijn enorm divers. Je zet de koers van je afdeling uit, waarvoor je allerlei gegevens, rapporten en voorspellingen interpreteert en omzet in beleidsnota’s. Vervolgens zie je erop toe dat het beleid succesvol wordt uitgevoerd. Je vergadert en overlegt met veel mensen binnen en buiten je afdeling, waarbij diplomatieke vaardigheden soms nodig zijn. Je voert het personeelsbeleid uit en probeert de sfeer en motivatie op de afdeling optimaal te houden. Daarnaast wordt er regelmatig een beroep gedaan op je expertise op jouw specifieke vakgebied.

Kortom: management is een unieke combinatie van denk- en mensenwerk. Bovendien ben je als manager vaak een soort ondernemer binnen een bedrijf. Je hebt de totale verantwoordelijkheid voor je eigen “toko” én de bevoegdheid om naar eigen inzicht beslissingen te nemen.

Inhoud van de opleiding HBO Management
Managers heb je in veel soorten en maten. Het mooie van de LOI-opleiding HBO Management is dat je zélf bepaalt wat voor manager je wilt worden. Je kunt namelijk kiezen voor verschillende uitstroomvarianten. Logistiek management, Personeelsmanagement óf Hoger management. De keuze is aan jou.

De module Logistiek management behandelt onderwerpen als het logistieke proces, strategisch logistiek beleid, de integrale goederenstroom, material management en fysieke distributie. Kies je voor de uitstroom Personeelsmanagement, dan leer je over personele doelen en het personeelsbeleid, personeelsplanning, werving en selectie, personeelszorg en -begeleiding, beloning en motivatie, beoordelen, juridische aspecten en personeelsadministratie. In Hoger management komen onderwerpen aan de orde als organisatietheorie, -strategie en -ontwerp, communicatiebeleid, leidinggeven, sociaal beleid en bedrijfsprocessen.

Dit wil overigens niet zeggen dat je alleen in deze hoeken terechtkomt. Voor LOI Hogeschool is management een vak op zich. En deze opleiding brengt je dat vak zó grondig bij, dat je in de meest uiteenlopende branches aan de slag kunt. Met ruime aandacht voor zaken als middle management en leidinggeven, maar ook oog voor bijvoorbeeld kwaliteitsmanagement is deze opleiding jouw toegangsbewijs voor een succescarrière.

Studieprogramma van de opleiding HBO Management
In het studieprogramma kun je precies zien welke modulen je de komende drie jaar tegenkomt. De studiepunten geven een indicatie van de relatieve omvang per vak. De studiepunten zijn vermeld volgens de Europese standaard (ECTS).

Voor meer informatie zie het volledige studieprogramma:
Propedeuse

Module
EC

Computervaardigheden
6

Communicatie en maatschappelijke vorming
6

Inleiding statistiek
10

Inleiding management
19

Practicum spreadsheets
1

Practicum database
1

Middle management
17

Totaal propedeuse
60

Hoofdfase

Module
EC

Leidinggeven
20

Projectopzet en -aanpak
10

Projectbeheersing
14

Werken in projectteamverband
10

Arbeids- en organisatiepsychologie
19

Managementvaardigheden
1

E-Business
11

Kwaliteitsmanagement
22

Uitstroomvariant Hoger management
23

Uitstroomvariant Logistiek management
23

Uitstroomvariant Personeelsmanagement
23

Praktijk: Stage
30

Praktijk: Afstudeeropdracht
20

Totaal HBO Management
240


Scriptie
Als onderdeel van de diverse uitstroomvarianten moet je een scriptie schrijven. Die scriptie is tevens het onderwerp van het mondeling examen.

Voor de module Kwaliteitsmanagement moet de scriptie gaan over een kwaliteitsverbeteringsproject.
De scriptie voor de uitstroommodule Hoger management heeft betrekking op een bedrijfskundige diagnose van een bedrijf of afdeling aan de hand van een te kiezen diagnosemodel.
Voor de uitstroommodule Logistiek management schrijf je een scriptie over een logistiek verbeteringsproces.
Kies je de uitstroomvariant Personeelsmanagement, dan moet je een scriptie schrijven over dit onderwerp.
In het studiemateriaal vind je hier uitgebreide informatie over. Ter ondersteuning ontvang je het boekje ‘Scriptieproblemen’, met onder meer informatie over het onderzoek en verwerken van de gegevens.


Gratis boek ’Scriptieproblemen’
Vol praktische tips voor je scriptie

De scriptie is vaak een van de lastigste onderdelen van een opleiding. Daarom krijg je bij je studie gratis het boekje ’Scriptieproblemen’. Hierin worden veelvoorkomende obstakels besproken en krijg je tips aangereikt om hiermee om te gaan. Van het kiezen en afbakenen van het onderwerp tot het schrijven van de daadwerkelijke tekst. Een beknopt en praktisch handboek dat je zeker van pas zal komen!


Leermiddelen
De HBO-opleiding Management bestaat uit speciaal ontwikkeld, losbladig lesmateriaal. Bovendien krijg je opbergmappen om je lesmateriaal overzichtelijk in op te bergen. De leerstof is volledig. Je hoeft geen extra boeken aan te schaffen. Je hebt dus meteen alles in huis om van je studie een succes te maken.

Systeemeisen
Voor de module Computervaardigheden moet je beschikken over een pc met daarop het besturingssysteem Windows XP of Windows Vista, en over het officepakket Office XP, Office 2003 of Office 2007, inclusief het databaseprogramma Access. De laatste versie van deze softwarepakketten kun je, evenals de hardware, als student van LOI Hogeschool met veel korting aanschaffen op www.surfspot.nl.

Mondelinge lesdagen
Voor de module Managementvaardigheden worden twee verplichte trainingsdagen georganiseerd. Tijdens deze dagen train je de belangrijkste competenties waarover je als toekomstig manager moet beschikken. De trainingen kosten je niets extra.

Examen
De meeste modules rond je af met een examen. Heb je het examen met succes afgelegd, dan ontvang je een HBO-certificaat.

De volgende modules rond je af met een praktijkopdracht:

Computervaardigheden
Communicatie en maatschappelijke vorming
Inleiding management
Practicum spreadsheets
Practicum database
E-business.
Deze opdrachten maak je thuis en stuur je op naar LOI Hogeschool.

Afstudeeropdracht
De laatste fase van je studie sluit je af met een speciale afstudeeropdracht. Hier komen je theoretische kennis én je praktijkervaring samen. Meer weten? Kijk in de linkerbalk onder extra informatie.

Portfolio
Het onderdeel Portfolio vormt een rode draad binnen je opleiding. Het voornaamste doel van het portfolio is dat je leert te reflecteren op je (studie)loopbaan.

Bij aanvang van je opleiding stuur je een kennismakingsbrief in, waarna je een coach Portfolio krijgt toegewezen. Vervolgens stuur je tweemaal per jaar functioneringsopdrachten naar je coach. Hij of zij zal deze beoordelen op volledigheid. Je krijgt hiervoor geen cijfer.

Aan het eind van je opleiding stuur je je gehele portfolio in. Als alle gevraagde producten aanwezig en voldoende beoordeeld zijn, mag je deelnemen aan de afsluitende mondelinge zitting. Hierin wordt naast je afstudeeropdracht ook je portfolio besproken.

Examengeld
Het totale examengeld bedraagt ongeveer € 1.600,– (2009). Dit is inclusief examengelden voor examens die door andere organisaties, zoals NEMAS, worden afgenomen. Je krijgt ook een diploma of certificaat van deze organisatie. Afhankelijk van het wel of niet combineren van examens, kan het examengeld lager of hoger uitvallen.


Uniek! Extra diploma’s
LOI Hogeschool onderhoudt al jaren uitstekende contacten met het bedrijfsleven, de overheid, brancheverenigingen en exameninstanties. En daar profiteer jij van! Want vaak heb je na het afronden van een module al meteen een officieel en erkend diploma op zak. Zo haal je extra diploma’s zonder extra studeren.

Certificaten
Heb je een voldoende resultaat behaald, dan ontvang je van ons een LOI Hogeschoolcertificaat. Doordat de examens veelal in samenwerking met de brancheverenigingen totstandkomen, heb je met dit certificaat vaak meteen recht op een officieel én erkend diploma van deze organisaties. Zo kun je zelfs na de propedeuse van je HBO-opleiding al in het bezit zijn van externe diploma’s met een uitstraling waar je werkgever nauwelijks omheen kan.

Modules
De studieprogramma’s van de HBO-opleidingen zijn opgebouwd uit verschillende modules. Elke module rond je af met een examen. Rond je een van deze modules af? Dan heb je meteen een erkend diploma op zak!

Module
Geeft recht op

Middle management
NEMAS Middle management

Kwaliteitsmanagement
NEMAS Kwaliteitsmanagement

Hoger management
NEMAS Voortgezet management

Logistiek management
NEMAS Logistiek management

Personeelsmanagement
NEMAS Personeelsmanagement


Vrijstellingen
Heb je al een opleiding achter de rug en de nodige diploma’s op zak? Dan gaat studeren nog sneller. Want, met een aantal diploma’s kom je in aanmerking voor één of meer vrijstellingen.

Vrijstellingen voor practicummodulen
De werkgeversverklaring voor computervaardigheden voor Practicum spreadsheets en Practicum database dienen door de werkgever te worden afgetekend. Bij een volledige aftekening wordt vrijstelling verleend voor het desbetreffende practicum.

Overzicht
Bij Overzicht van vrijstellingen zie je welke module je eventueel kunt overslaan als je in het bezit bent van een diploma of certificaat. Wil je eerst weten of je een vrijstelling kunt krijgen die niet in dit overzicht staat en schrijf je je niet gelijktijdig in voor deze opleiding, vul dan dit formulier in.

Voor meer informatie kun je contact opnemen met de afdeling Studievoorlichting van LOI Hogeschool, telefoon (071) 545 1234.

Vrijstellingstoekenning
Een vrijstellingstoekenning heeft (gerekend vanaf de aanvangsdatum van je studie) een geldigheidsduur van 6 jaar! Houd daar rekening mee bij de planning van je studie! De geldigheidsduur van door LOI Hogeschool afgegeven vrijstellingen is niet gelijk aan de geldigheidsduur van door andere exameninstanties afgegeven certificaten. Controleer dus of je nog in aanmerking komt voor een extern diploma.

Vooropleiding
Je dient minimaal in het bezit te zijn van een HAVO- of VWO-diploma of een MBO-diploma niveau 4. Kijk voor de specifieke uitstroomprofielen en examenvakken voor jouw opleiding bij de nadere vooropleidingseisen.

Verzoek tot toelating
Beschik je niet over een van deze diploma's maar ben je 21 jaar of ouder en heb je een vergelijkbare vooropleiding of relevante werkervaring, dan kun je ook worden toegelaten. Vul in dat geval op het formulier Toelatings-en/of vrijstellingsverzoek bij gevraagde vooropleiding de relevante opleidingen en/of werkervaring in.

Voor een vrijstellings- of toelatingverzoek brengen wij € 50,– in rekening. Hiervoor geef je een machtiging af. Schrijf je je vervolgens in dan wordt dit bedrag in mindering gebracht op je lesgeld.

Bij je verzoek tot toelating dien je een uitgebreid cv plus een kopie van diploma's, certificaten of cijferlijsten mee te sturen (onvolledige verzoeken worden retour gezonden). De toetsingscommissie laat binnen drie á vier weken weten of je verzoek is ingewilligd.

Vervolgopleiding
De opleiding vormt een goede basis voor de Master of Business Administration (MBA).


Schrijf je direct in
Inschrijven is heel eenvoudig. Vul gewoon het inschrijfformulier in. Als je je nu inschrijft kun je binnenkort al aan de slag. Doe het dus vandaag nog!

7 dagen vrijblijvend op proef
Als je je inschrijft bij LOI Hogeschool ontvang je binnen enkele dagen het eerste lespakket thuis. Je kunt het materiaal dan op je gemak inzien. Voldoet het niet aan je verwachtingen, dan mag je het pakket, zonder verplichtingen, binnen zeven werkdagen aan ons retourneren.

Geen langdurige verplichting
Tijdens je studie is het mogelijk om aan het eind van ieder studiejaar de opleiding te beëindigen. Je gaat dus nooit een langdurige verplichting aan.

Langer studeren zonder extra kosten
Doe je langer over je opleiding? Geen probleem. Je staat dan na bovengenoemde studieduur nog steeds bij ons ingeschreven. Je hoeft echter niet opnieuw lesgeld te betalen. Dit is bij andere HBO-opleidingen vaak wel het geval!

Plaats reactie

Terug naar “Algemene opleidingszaken”